QEEG

Als je meer wilt weten over waarom sommige dingen moeilijk voor je zijn kunnen we een QEEG-onderzoek doen. Hiermee onderzoeken we hoe hard je hersenen werken. Dit wordt hersenactiviteit genoemd. We gebruiken hiervoor een cap, dat is een soort badmuts die je op je hoofd krijgt tijdens het onderzoek. Deze cap ziet er zo uit:

bron: Mindmedia®

In de cap zitten allemaal rubberen dopjes met daarin meetinstrumentjes die de hersenactiviteit opvangen. Die noemen we elektroden. De cap is aangesloten op een computer, waardoor deze hersenactiviteit op een beeldscherm te zien is. Er gaat geen elektriciteit naar je hoofd, we kunnen alleen meten wat jij zelf aan activiteit aanmaakt in je hersenen. Dit noemen we het EEG. Het ziet er uit als allemaal golfjes onder elkaar, zoals je hieronder ziet:

Als we de cap helemaal hebben aangesloten en hij zit goed op je hoofd, dan gaan we echt meten. Tijdens de meting zit je in een grote, fijne stoel en lig je een beetje achterover. Eigenlijk hoef je tijdens de meting niets te doen, alleen maar zo rustig mogelijk te zitten. Dit doe je een paar minuten met je ogen open en een paar minuten met je ogen dicht. Daarna halen we de cap weer af en ben je klaar!

Maar als jij al lang weer naar huis bent, gaan wij nog wel aan de slag met wat we gemeten hebben. Wij bestuderen het heel erg goed en stoppen alles in een groot rekenprogramma. Hiermee kunnen we zien of je hersenen op sommige plekken misschien te hard of misschien te langzaam werken. De plaatjes die we daarvoor gebruiken zien er bijvoorbeeld zo uit:

Dit bespreken we daarna met je ouders en vanaf dat je twaalf jaar bent ook met jou, waarna we gaan kijken hoe we je het beste kunnen helpen. Dit kan een training zijn, maar ook extra hulp op school of thuis.